Monthly Archives: March 2015

  • A Pair of Summer Houses on Syros, Greece by Block722 Architects

    Athens-based architecture studio Block 722 designed this attractive pair of holiday houses on the Greek island of Syros, a popular summer destination for Greeks and foreigners alike. Dubbed Syros I and Syros II, each of the two houses is spacious enough to accommodate a family and their guests, since they both have guest rooms that are discreetly detached from the main house, as well as ample outdoor space for socialising and relaxing. Ideally aligned with the breathtaking view over Plagia bay, the two residences merge gracefully with their surroundings by adapting to the topography and the use of local stonework and other Cycladic architectural characteristics.

    Read Full Article

     

  • RESIDENCE IN SYROS I / BLOCK 722

     

    Situated in the island of Syros, this summer house hosts a couple and their guests. The design process was defined by the clients’ desire to maximize the view of the Plagia bay. The main intention was to unify the various spaces of the house under one roof facing the Aegean, without creating a massive volume, thus resulting in a deconstructed rectangle with massive openings from all sides.

    The entrance is situated in the back, following a gentle descent through continuous miniature courtyards, planted with local aromatic herbs. The main volume houses the common areas, whereas the slightly higher volume, covered in local masonry houses the couple’s private area. The volumes are set next to each other, under a united roof slab, facing the magnificent view of the bay.

    Read Full Article

  • Summer House in Syros / block722

     

    From the architect. Situated in the island of Syros I (plan view left), this summer house hosts a family and their guests. The design process was defined by the clients’ desire to maximize the view of the Plagia bay.

    The main intention was to unify the various spaces of the house under one roof facing the Aegean, without creating a massive volume, thus resulting in a deconstructed rectangle with massive openings from all sides. In a similar way Syros II (plan view right) uses the same technique in terms of built volume accommodating itself however gently into the steep and intense topography of the site.

    Read Full Article